Bir domain (alan adı) satın aldığınızda kayıt bilgilerinizin herkes tarafından ulaşılabilir olduğunu biliyor muydunuz? Domain adresini satın aldığınızda hangi bilgilerinizin kayıt edildiğine, kayıtlı bilgilere nasıl ulaşabileceğinize ve nasıl bilgilerinizi gizleyebileceğiniz konusunda sizleri bilgilendirmek istedik. Bu makalemizde genel olarak WHOIS Nedir ve Nasıl Kullanılır? sorularını cevaplıyoruz.
Uygun Fiyatlı Domain TesciliWHOIS Nedir?
Bir domain tescil edildiğinde, tescil etmiş olan kişinin iletişim bilgileri ve domain adresinin teknik bilgileri veritabanı içerisinde saklanır. Bu veritabanı üzerinden yetkili bilgisi sorgulama sistemineyse WHOIS denir. WHOIS kavramı ile 1970’lı yılların başında ARPANET kullanıcıları için basit bir şekilde iletişim bilgilerinin listelemesi sonucunda tanıştık. İnternet kullanımı yaygınlaştıkça marka sahipleri, firmalar, bireysel kullanıcılar ve kolluk kuvvetlerinin erişimine sunuldu.
ICANN 1998 yılında kurulduğunda WHOIS protokolünün yönetimini de devraldı. Sonrasında WHOIS hizmetinin gelişebilmesi için ana sağlayıcı kayıt şirketleri ve kayıt ofisleri ile anlaşmalar yaptı. Bu sayede WHOIS’in nasıl çalıştırılacağı konusunda temel bir standart oluşturularak, politikalar belirlendi. WHOIS politikalarının sağlıklı bir şekilde uygulanması konusunda ICANN, kayıt kuruluşları ile birlikte çalışmaya başladı.
Tabii ki WHOIS’in protokolü tasarlanırken öngörülen internet kullanımı beklenilenin ötesine geçmiş ve kullanımı konusunda zorluklar yaşamıştır. Yaşadığı en büyük zorlukların başında erişim, uyumluluk, dolandırıcılık, mahremiyet gibi konular yer alıyordu. ICANN WHOIS’in sürekli güncel ve güvenilir kalması adına yeni gereklilikler getirdi. Kötüye kullanımı önlemek için getirilen prosedürlere en iyi örnek 2014 yılında tanıştığımız, RAA sayesinde doğrulama gereksinimleri belirlenmesidir. RAA ile birlikte, kayıt şirketlerinin kötüye kullanım şikayetlerini ele alarak, kötüye kullanım yapan kişilerin WHOIS bilgilerini ICANN ile paylaşılması istendi. RAA ile gelen diğer güvenlik önlemi ise ilk domain tescilinde ve domain sahibi tarafından iletişim bilgilerinin değişikliği durumunda e-posta üzerinden doğrulama zorunluluğudur. Bu sayede domain sahibinin izni olmadan herhangi bir şekilde domain tescil edilemez ve sahiplik bilgileri değiştirilemez.
WHOIS Nasıl Çalışır?
WHOIS, herhangi bir domain adresi sahibinin iletişim bilgilerini aramamıza yardımcı olur. WHOIS sayesinde alan adının kayıt şirketi, domain sahibinin adı ve soyadı, telefon numarası, e-posta adresi, şirket veya ev adresi, domain adresinin oluşturulma tarihi, güncelleme tarihi ve yönlü olduğu isim sunucu (NS) kayıtları gibi bilgilere ulaşabiliyoruz. Teknik olarak WHOIS nasıl çalışır sorusunu daha detaylı olarak paylaşmak isteriz. Bir domain adresinin WHOIS bilgilerini sorgulamak istediğimizde öncelikle domain adresi uzantısı yardımıyla ilgili WHOIS sunucusuna 43 portu üzerinden TCP yardımıyla istek göndeririz. WHOIS sunucusu ise sistemde kayıtlı olan domain adresi sahiplik bilgilerini paylaşır.
WHOIS Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Hızlı WHOIS sorgusu için:
whois.dh.web.trWHOIS sorgularınızı gerçekleştirebilmeniz için hizmet veren bir çok internet sitesi bulunuyor. İnternet sitelerini incelediğimizde sorgu yavaşlığı, bilgilerin sadece ham veri şeklinde sunulması veya tasarımsal sorunların bulunması doğru sorgu yapılmasının önüne geçebiliyor. Bu sorunları yaşadığımız için kendimize özel bir WHOIS sorgulama aracı oluşturduk. Sonrasında WHOIS sorgulama aracımızı ücretsiz ve herkese açık bir şekilde yayınlama kararı aldık. Eğer internet üzerinden WHOIS sorgusu yapmak isterseniz kolaylıkla whois.dh.web.tr adresimiz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Registrar Bilgiler, NameServer (DNS) Bilgileri, Domain Sahip Bilgileri (Adı Soyadı, Şirketi, E-mail adresi, Telefon numarası, Adresi, Ülkesi), Tarihler ve Durum Bilgisi (Kayıt Tarihi, Son Güncelleme, Bitiş Tarihi, Transfer Kilidi Durumu) ve tüm bu bilgileri barındıran Ham Verilere ulaşabilirsiniz.