Nedir? Nasıl? Sunucu

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir

Ofisinizde kullandığınız bir bilgisayarı sürekli yanınızda taşıyamayabilirsiniz. Bu durum bilgisayarınıza anlık olarak ulaşmanız gereken durumlarda zaman kaybı yaratabilir. Farklı bir lokasyonda bulunan bir bilgisayardan, telefondan ya da tabletten dilediğiniz zaman bilgisayarınıza ulaşmak istiyorsanız Bulut Bilişimle tanışma vaktinizin geldiğini söyleyebilirim. Hadi gelin Bulut Bilişimin ne olduğunu ve avantajlarını birlikte inceleyelim.

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Bulut bilişim, verilerin, uygulamaların ve hizmetlerin internet üzerinden uzaktan sunucularda saklanması ve yönetilmesi anlamına gelir. Geleneksel olarak, işletmeler ve bireyler verilerini ve yazılımlarını yerel bilgisayarlarda veya şirket içi sunucularda tutarken, bulut bilişim ile birlikte bu süreç dijital bir platforma taşınır. Bu teknoloji, kullanıcıların ihtiyaç duydukları hizmetlere internet üzerinden, cihaz ve konum bağımsız olarak erişmelerini sağlar.

Örneğin fotoğraf çekmeyi seven birisiniz ve bu fotoğrafları saklamak istiyorsunuz. Normal şartlarda çektiğiniz fotoğraflar cihazınızın kendi hafızasında saklanır. Cihazınız bozulduğundaysa bu fotoğrafları tamamen kaybetme ihtimaliniz bulunabilir. Ya da şirketinizin muhasebe verilerini kendi cihazınızda sakladığınızı düşünürsek o cihazın diskinde yaşanacak bir sorun büyük bir krizi beraberinde getirebilir. İşte tam bu noktada verilerinizi bulut bilişimle internet üzerinde sizin için oluşturulan bir sunucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede ister iş seyahatinde olun, ister evden çalışıyor olun internet bağlantısına sahip olduğunuz her yerde verilerinize her an, her yerden erişebilmenin anahtarına sahip olabilirsiniz.

İşletmeler İçin Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir?

Bulut bilişim, işletmelerin operasyonel verimliliklerini artırmasına, maliyetleri düşürmesine ve esneklik kazanmasına önemli katkılar sunar. İş süreçlerinin dijitalleşmesini ve optimize edilmesini sağlar. Aşağıda, bulut bilişimin işletmelere sunduğu avantajları detaylı bir şekilde inceleyelim:

Maliyet Tasarrufu: İşletmeler, fiziksel sunucu ve altyapı yatırımı yapma zorunluluğundan kurtularak önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlar. Ayrıca, kullandıkça öde modeliyle, yalnızca ihtiyaç duyulan kaynaklar için ödeme yapılır, bu da gereksiz harcamaların önüne geçer.

Ölçeklenebilirlik ve Esneklik: Bulut bilişim, işletmelerin kaynaklarını talep doğrultusunda hızlıca artırılabilmesine olanak tanır. Bu sayede, dönemsel yoğunluklar veya ani büyüme gibi durumlar kolayca yönetilebilir, işletmeler pazarlara daha hızlı uyum sağlayabilir.

Güvenlik: Fiziksel cihazlarda bilginiz olmadan birinin giriş yapıp yapmadığı konusunda kamera kayıtları olmadan emin olamayabilirsiniz. Bulut Bilişim sistemlerinde sunucunuza hangi kullanıcıyla ne zaman giriş yapıldığını görebilirsiniz. Bu sayede hem yetkisiz kullanıcıların erişimini kısıtlamış hem de hangi kullanıcıların bulut sunucunuza hangi tarih ve saatte giriş yaptığını tespit edebilirsiniz.

Bakım ve Yönetim Kolaylığı: Fiziksel cihazlarınızın bakımı ve onarımı hem maliyetli hem de yaşanan sorunlarda çözüm süresi uzun olabilir. Bulut Bilişim firmalarıyla çalışmanız durumunda alt yapı bakım ve onarımını üstlendiği için teknik destek tarafındaki yükünüzü hafifletebilirsiniz.

Kolay Paylaşım ve İşbirliği: Dosyaların bulut üzerinden paylaşılması, e-posta veya fiziksel bellek cihazlarına ihtiyaç duymadan büyük dosyaların kolayca paylaşılmasını sağlar. Bulut tabanlı işbirliği araçları, belgeler üzerinde birden fazla kişinin eşzamanlı çalışmasına olanak tanıyarak işbirliğini geliştirir.

Bulut Bilisim

Bulut Bilişim En Çok Kimler Tarafından Tercih Ediliyor?

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ’ler): Bulut bilişim, küçük işletmeler için uygun maliyetli ve ölçeklenebilir çözümler sunar. Sunucu altyapısı kurma maliyeti olmadan, dosya depolama, yedekleme ve web hosting gibi hizmetler tercih ediliyor.

Büyük Kurumsal Şirketler: Çok sayıda çalışanı ve farklı veri merkezleri olan büyük işletmeler, iş süreçlerini yönetmek, veri depolamak ve uygulama geliştirme ortamları oluşturmak için bulut bilişimi kullanır. Ayrıca iş sürekliliği ve felaket kurtarma çözümleri için de bulut tabanlı sistemler tercih ediliyor.

Teknoloji Geliştiricileri ve Yazılım Şirketleri: Yazılım geliştiricileri, uygulama geliştirme ve test süreçlerini hızlandırmak için bulut tabanlı platformları kullanır. Bulut, esnek kaynak yönetimi sağladığı için yazılım güncellemeleri ve dağıtım süreçlerinde de tercih ediliyor.

Eğitim Kurumları: Üniversiteler ve eğitim kurumları, öğrencilere ve öğretim üyelerine bulut tabanlı platformlar aracılığıyla uzaktan erişim imkânı sunduğu için tercih ediliyor

E-ticaret Şirketleri: Online mağazalar ve e-ticaret platformları, yüksek trafiği yönetmek ve veri güvenliğini sağlamak için bulut bilişimi kullanır. Bulut tabanlı altyapı, talep artışlarını karşılamak ve web sitelerinin kesintisiz çalışmasını ve verilere hızlı bir şekilde ulaşım sağlamak için tercih ediliyor

Sağlık Sektörü: Hastaneler ve klinikler, hasta kayıtlarını saklamak ve sağlık verilerini analiz etmek için bulut bilişim kullanır. Bu sayede hasta bilgilerine güvenli ve hızlı bir şekilde erişim sağlanabildiği için tercih ediliyor

Medya ve Eğlence Sektörü: Film stüdyoları, müzik prodüksiyon şirketleri ve yayıncılar, içerik üretimi ve dağıtımını bulut tabanlı çözümlerle yapar. Yüksek çözünürlüklü video düzenleme ve canlı yayın gibi işlemler için bulut altyapısı büyük kolaylık sağladığı için tercih ediliyor.

Bulut Bilişim Çözümleri Sadece İşletmeler İçin Midir?

Kişisel olarak bulut bilişim çözümlerini kullanabilirsiniz. Kişisel fotoğraflarınız, word, pdf gibi döküman dosyalarınız, ses kayıtlarınız gibi özel bilgilerinizi bulut sunucular üzerinde gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz. Aslında, çoğu kullanıcının farkında olmadan kullandığı Google Drive veya Apple’ın sunduğu iCloud hizmeti Bulut Bilişim çözümlerine örnek hizmetlerdir. Benzer şekilde, tamamen size özel bir bulut depolama sistemini de kolaylıkla kurabilirsiniz.

Bulut Sunucu

Buluta Geçiş Yapmak Gerçekten Gerekli Mi?

Aslında bu soru uzun yıllar tartışması yapılan bir konuydu, ta ki pandemiyle karşı karşıya kalana kadar. Pandemi sürecinde şirketler evden çalışma zorunluluğuna girmiş oldu. Klasik çalışma biçiminde şirketin verilerine fiziksel cihaz dışında erişimin olmaması, çalışanların cihazlarının ofiste kurulu olması gibi örnek sebeplerden dolayı ne yazık ki iş süreçleri aksadı. Öncesinde çalışmalarını buluta taşıyan firmalarsa evde çalışma için operasyon sürecini hızlıca tamamlayarak çalışmalarına devam edebildi.

Umarım pandemi gibi bir durum tekrar yaşanmaz fakat sizlere önerim riskleri önceden düşünüp Buluta geçiş yapmanız yönünde olacaktır.

İşletmenizi Buluta nasıl geçirebileceğiniz konusunda sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğümüz Muhasebe Yazılımımı Buluta Nasıl Taşırım? adlı yazımızı okumanızı öneririm.


0850 885 2552 hattımız üzerinden veya canlı sohbet üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz en uygun paketi belirlemeye yardımcı olmak ve aklınıza takılan soruları cevaplamaktan mutluluk duyarız. İletişim bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz: İletişim

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments