Domain & Hosting Nedir? Nasıl?

Domain (Alan Adı) Nedir?

Bir internet sitesi kurmak istiyorsanız, domain (alan adı) kavramı ile sürekli karşılaşırsınız. Domain nedir? sorusunun cevabını basit bir şekilde özetlemek gerekirse: Domain (alan adı), bir internet sitesine ulaşmak için kullanılan “isim”dir. Farklı bir tabirle “adres” olarak da düşünebiliriz.

Örneğin firmamızın domain adresi domainhizmetleri.com’dur. Bu adres ile tüm dünyada sadece firmamızın kontrolünde olan internet sitemiz görüntülenebilmektedir. Hiçbir domain adresi kalıcı olarak satın alınamaz. Maksimum 10 yıla kadar kiralanabilir (bu süre uzantı türlerine göre kısalık gösterebilir) ve bu süre her yıl uzatılabilir.

Uygun Fiyatlı Domain Tescili
Domain (Alan Adı) Nedir

Domain Nasıl Çalışır?

Web sitelerinin dosyaları, tüm dünya üzerinden ulaşılabilir sunucular içerisinde barındırılır. Bu sunucuların internet üzerinde tanımlanabilmesi için sahip olduğu benzersiz bir IP adresi bulunur. IP adresini santrale bağlanan bir telefon numarası gibi düşünebilirsiniz. Telefon numarası aynı anda birden çok kişiye satılamadığından, sadece telefon numarasının sahibine ulaşılabiliyor. Domain adresi ise santral içerisinde tanımlanmış olan dahili numaralar gibi düşünebilirsiniz. Örneğin bir iş görüşmesine geleceksiniz ve sizinle ilgilenen insan kaynaklarına direkt olarak ulaşmanız gerekiyor. Dahili numarasına sahipseniz, santralde beklemeden kolaylıkla ilgiliye ulaşabiliyorsunuz. Peki gerçek hayatta, domain adresi nasıl çalışır? sorusu için genel olarak paylaşılan bir örnek ile IP ve Domain kavramlarını daha iyi betimlemek isterim. Tarayıcınıza Google üzerinden araştırma yapmak için adres çubuğunda google.com domain adresini göreceksiniz. Adres çubuğunuza 142.250.185.67 IP adresini yazdığınızda yine google.com adresine ulaşabildiğinizi görebilirsiniz. Yani tarayıcılar domain adresinizi yazdığınızda hangi IP adresinde bulunduğunu tespit ederek, IP adresinin tanımlı olduğu sunucu içerisinde barınan internet sitesinin dosyalarını karşınıza getirebiliyor.

Domain’in Hikayesi?

1983 yılında TCP/IP protokolüne geçiş sonrasında ARPANET’e bağlı olan tüm cihazların IP kullanımı standartlaştı. Bu sayede ARPANET’e bağlı olan bilgisayarlar birbirleri ile noktalarla ayrılmış 4 adet sayıyla iletişim kurabiliyordu. Bu kullanıma örnek olarak yukarıda paylaşmış olduğum Google örneğini gösterebiliriz. Yani Google’a girmek için sadece 142.250.185.67 yazarak ulaşabiliyorduk. İnternet kullanımı yaygınlaştıkça bu sayıların akılda tutulması zor olduğu fark edildi ve HOST.TXT dosyası oluşturuldu. HOST.TXT, ARPANET’e bağlı tüm ana bilgisayarları ve ana bilgisayarlara tanımlı olan IP adreslerini eşleyen bir sistem dosyasıdır. Bu sayede sadece ARPANET’in paylaştığı dosyayı işletim sistemi dosyalarınız içerisine yükleyerek çalıştırabiliyor ve ana bilgisayar adını yazarak direkt olarak ilgili bilgisayar ile iletişim kurulabiliyordu. Fakat manuel şekilde bu dosyanın tutulması ve bu dosyanın içerisine IP adresinizi tanımlatabilmek için SRI’ya gönderilen e-postalar ile gerçekleşiyordu.

Bu durum internetin buluşuna neden olan zaman tasarrufu ve kolaylığının önüne geçti. Bununla birlikte bilgisayarla tanımlanan isimlere özgün isimler atanmadığı için sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunların önüne geçebilmek için geliştirilen Domain Name System (DNS) yani Alan Adı Sistemi teknolojisi ile tanıştık. Bu sayede HOST.TXT dosyasını bilgisayara yüklemek yerine bir veritabanı üzerinden bilgiler çekilerek ana bilgisayar adları DNS sunucusunda bulunuyorsa IP adresini otomatik olarak çözümleyerek iletişim kurulabiliyordu. Ana bilgisayar adlarının daha belirgin olabilmesi için ilk önce ülkelere göre ayrılması sağlandı. Bu sayede bağlanmak istediğiniz ana bilgisayar adının sonuna getirilen ülke kodu sayesinde ilgili bilgisayarın bulunduğu konum belirleniyor ve daha stabil bir şekilde iletişim kurulabiliyordu. Örnek olarak Türkiye’de bulunan bir bilgisayara bağlanmak isteniyorsa .tr uzantısı, İngiltere’de olan bir bilgisayara bağlanmak için .uk uzantısı kullanılıyor. Bu sayede DNS kayıtları tek bir bilgisayar içerisinde değil o ülkede sorumlu olan ana bilgisayar içerisinde saklanıyordu.

DNS Server

Diğer avantajı ise aynı isime sahip olan ve farklı ülkede bulunan cihazlara ulaşım kolaylaştırıldı. Ülkelere özel uzantılar sonrasında daha devlet kurumları ve firmaları ayırabilmek için alt uzantılar oluşturuldu. Firmalar için .com (Commercial), üniversiteler için .edu (Education), devlet kurumlarıyla sınırlı olan bilgisayarlar için .gov (Government) gibi alt uzantıları adlandırmak için Türkçesi Üst Seviye Alan Adı olan .TLD (Top Level Domain) adı verildi. Üst Seviye Alan Adları sayesinde ana bilgisayar adının akılda kalması kolaylaştırıldı. 1995 tarihinden önce tüm bilgisayarlar için domain adresleri ücretsiz bir şekilde sunuluyordu. Fakat internet teknolojisi gelişip ve yaygın olarak kullanılmaya başlandığında ücretli bir şekilde sunulmaya başladı.

Tabii ki domain adreslerinin çalışabilmesi için kontrollerin yapılması ve sürdürülebilirliği, domain adreslerinin yönetimi, dağıtımı ve kullanılabilmesi için bir kuruma ihtiyaç duyuldu. İlk zamanlarda ABD Ulusal Ticaret Bakanlığına bağlı olan NTIA (Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi) bu görevi üstlenmişti. Fakat bu durum ek bir görev olduğunu düşünülüp NTIA tarafından desteklenen ICANN’e devredildi. Şu an ICANN, DNS kayıtları verileri, DNS kayıtlarının teknik olarak kontrolü, .TLD (ülke uzantıları, .com, .mx, .org gibi domain uzantıları) domainler , .GTLD (.blog, .web, .black gibi jenerik domain uzantıları) domainlerin kontrolü, dağıtımı ve kullanımını sağlıklı bir hale getirebilmek için standartlar geliştiriliyor. Bu standartlara örnek olarak domain tescil süreniz bittikten sonra ortalama 30 gün sonra farklı bir kişi tarafından tescil edilememesini verebiliriz. Bu kural gibi birden çok kurala sahip olan ICANN, sağlayıcı firmalar ve domain kullanıcıları arasında ki iletişimin daha güvenli olabilmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.

Tarihte İlk Tescil Edilen Domain Adresi ve Uzantısı Nedir?

1 Ocak 1985 tarihinde NORDUnet (İskandinav Ülkelerinin Ulusal Araştırma ve Eğitim Ağları) tarafından nordu.net domain adresi oluşturuldu. Fakat 1 Mart 1985 yıl global olarak kayıt işlemine izin verildiğinde Cambridge’de bir bilgisayar üreticisi olan Symbolics Inc. tarafından symbolics.com adresi tescil edildi. Bu durumda ilk domain adresi olarak nordu.net fakat ilk tescil edilen domain adresine symbolics.com diyebiliriz.

Dünyada Tescil Edilmiş Kaç Domain Adresi Var?

Her geçen gün firmalar büyüyor ve firmalarını tanıtmak için bir internet sitesine veya müşterileri ile daha güvenilir bir iletişim kurmak için Kurumsal Mail Hizmeti kullanıyorlar. Bu nedenle domain kullanımı her geçen sene artış gösteriyor. Ortalama 25 yıldır .com ve .net uzantılı domain adreslerinin ana sağlayıcısı olan Verisign 2022 ‘nin ikinci çeyreğinde aktif olan domain sayılarının raporunu paylaştı. Bu raporda dünya genelinde 351,5 milyon domain adresinin kayıt edildiği belirtilmiş.

Domain uzantıları

En Çok Kullanılan Domain Uzantısı Nedir?

Verising raporuna göre 2022’nin dünyada en çok kullanılan domain uzantısı 161.1 milyon kullanıcı ile .com oldu. En çok kullanılan domain uzantıları ise sırasıyla .cn, .de, .net, .uk, .org, .nl, .ru, .br ve .xyz şeklinde olduğu görülüyor.

Verising raporunu detaylı olarak incelemek isterseniz bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: Verisign 2022 Domain Sektörü Raporu

Domain Adresi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle kendinizi veya firmanızı anlatacak akılda kalıcı bir domain adresinizi seçmelisiniz. Sonrasında güvenilir bir firma ile çalışmaya önem gösterilmesi gerekiyor. Domain tescilini gerçekleştireceğiniz şirketin sürdürülebilir şekilde çalışabilmesi için müşterilerinin mutlu olması önemlidir. Bu nedenle internet üzerinde firma hakkında yapılmış yorumları incelemenizi öneririm. Müşteri hizmetlerinin ilk domain satın alımınızda sizlere yardımcı olması da çok önemlidir. Bu nedenle domain adresi satın almadan önce firmaların canlı sohbet veya destek merkezleri üzerinden aklınıza takılan soruları sorabilir ve çalışacağınız firmayı sorularınıza aldığınız yanıtlara göre değerlendirebilirsiniz.

Domain adresi satın alımı sonrasında ICANN kuralları gereğince domain sahiplik doğrulaması yapılması gerekiyor. Bu doğrulamayı domain adresinizi satın aldığınızda sistemde kayıtlı olan e-posta adresinize iletilen mail içerisinde bulunan URL’ye tıklayarak basit bir şekilde tamamlayabiliyorsunuz. RAA doğrulamanızı da tamamlamanız halinde artık hosting hizmeti veya kurumsal mail hizmeti satın alarak internet dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz.

İnternet dünyasına ilk adımınızı atmanız için sizlere bu süreç boyunca yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. İnternet sitemiz üzerinde bulunan canlı sohbet bölümü veya İletişim sayfamız içerisinde bulunan bilgiler üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments