Domain & Hosting Nedir? Nasıl?

PHP Hosting Nedir? Nasıl Çalışır? Tercih Kılavuzu

Hosting seçimi sürecinde en önemli kriter yazılımınızın birlikte çalışacağı altyapıyı doğru seçebilmenizdir.  Web proje ihtiyaçları geliştikçe kullanıcı etkileşimlerinin artması ve bunun yanında site içerik yönetiminin önem kazanması performans için yeni çözümler ortaya çıkarıyor.

PHP bir yazılım dilidir. Bu yazılım diline uygun bir işletim sistemi ve yan servisler seçerek projeleri yayınlama ihtiyacı, PHP Hosting kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İşletim sistemi, web server, veri tabanı ana bileşenleri bu kombinasyonu oluşturur.

PHP Hosting Hangi Bileşenlerden Oluşur?

1. İşletim Sistemi

Linux ve Windows işletim sistemleri ile çalışabilir. Fakat Linux, PHP’nin yeteneklerini en iyi şekilde sergileyebileceği en uyumlu platformdur.
Tecrübemizden yola çıkarak ulaştığımız performans başarısı:
Linux’ta PHP Başarısı: %100
Windows’ta PHP Başarısı: %60

Bu sebeple en doğru seçim olan Linux üzerinden yazımıza devam ediyoruz:

2. Web Server

İşletim sistemi üzerinde bir “Servis” olarak çalışan yazılıma verilen isimdir. Apache, Ngnix, LiteSpeed başlıca bilinen web server servisleridir. Ngnix ve LiteSpeed kullanım yerlerine göre rekabetçi hızlarda çalışma performansı gösterirler. Fakat ikisi de Apache’ye göre daha hızlı sistemlerdir. Şuan için pastanın büyük diliminin Apache’de olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi, Linux üzerine kurulan ana yazılım olmasıdır. Bizim tercihimiz elbette Nginx ve LiteSpeed’ten yana. Nginx’i kullanmak için biraz uzman olmak gerektiğini hatırlatalım. LiteSpeed ise daha kullanıcı dostudur ve sonradan bu koşuya katılmış ücretli bir web server olmasına rağmen bu kulvarın en hızlısı olarak bilinir. OpenLiteSpeed isminde bir Community sürümleri de bulunuyor (Nginx’e alternatif ücretsiz)

3. Veri Tabanı

Web yazılımın ihtiyaç duyduğu dinamik veya statik tüm verilerin bir havuzda saklanması ve ihtiyaç halinde bunlara erişebilmek en önemli unsurlarından biridir. PHP Hostinglerde genel olarak MySQL veya MariaDB veri tabanı sistemleri kullanılır. Big datalar işin içine girince PostgreSql tercih edilir.


PHP Hosting Türleri Nedir? Nasıl Sahip Olurum?

1. Paylaşımlı Web Hosting

Bir ana sunucu içerisinde, birden çok web sitesini, birbirinden izole şekilde barındırma ve kontrol paneli aracılığıyla müşterilere sınırlı yönetim sunma hizmetidir. Tüm güvenlik ve altyapı ayarları, lisans maliyetleri sağlayıcı firma tarafından üstlenilir. En yaygın kontrol paneli cPanel‘dir.
Hosting Paketi Türleri:
Ekonomik Hosting
Limitsiz Hosting
Reseller-Bayi Hosting

2. Sanal Sunucu

Kendinize ait bir Web Sunucu kurarak veya hazır halde temin ederek projenizi yayınlayabilirsiniz.
Performans ve projenin esnek çalışabilmesi açılarından önerilen en sağlıklı hizmetlerdir.
VDS Sunucu Paketleri’ni İncele

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments