Bir internet sitesi kurmayı istiyorsanız ve bu konuda araştırmalar yapmışsanız mutlaka WordPress ile karşılaşmışsınızdır. Aslında karşılaşmanız çok doğal çünkü tahminlere göre ortalama 810 milyon web sitesinin WordPress kullandığı düşünülüyor. Peki WordPress Nedir? ve Neden WordPress bu kadar popüler? gibi soruları cevaplamak için bu yazıyı yazmak istedim.
Uygun fiyatlı WordPress Hosting paketlerimizi görmek için buraya tıklayınWordPress Nedir?
WordPress, e-ticaret, blog, tanıtım gibi aklınıza gelen neredeyse her alanda internet sitesini oluşturmanızı sağlayan ücretsiz, açık kaynak kodlu, kolay bir şekilde kullanılabilen en popüler içerik yönetim sistemidir.
WordPress, PHP programlama dili kullanılarak yazılmıştır, MySQL veya MariaDB veritabanıyla çalışır. 2003 yılından itibaren geliştirilen WordPress aslında basit bir blog alt yapısı olarak sunuldu. Günümüzdeyse WordPress sürekli kendini geliştirerek kurumsal firmalar, bloglar, forumlar, haber siteleri için tercih edilen en popüler içerik yönetim sistemi oldu. Bu kadar popüler olma sebebiyse WordPress’in açık kaynaklı olduğu için özelleştirilebilmeye açık, kullanımı kolay ve güvenilir bir sistem olmasıdır. Tabii ki bu konuyu WordPress’in Popüler Olma Nedenleri ve Avantajları bölümünde daha detaylı olarak açıklayacağım.
WordPress Kullanmak İçin Nelere İhtiyaç Duyulur?
WordPress kullanmak için bazı temel gereksinimlere ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaçlar:
Domain (Alanadı): Öncelikle internet sitenize ulaşılabilmesi için bir domain (alan adına) sahip olmalısınız.
Web Sunucusu (Hosting): WordPress’in kurulumu ve internet sitenizin dosyalarının barındırılabilmesi için bir hosting hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır. WordPress yazılım tarafında PHP programlama dilini, veritabanı tarafında genellikle MySQL kullandığı için hosting hizmetinizi PHP ve MySQL uyumluluğunun olduğuna emin olunması önemlidir.
Domainhizmetleri.com olarak hem domain hem de WordPress uyumlu hosting hizmeti sunuyoruz. Domain tescili için Domain sayfamızı, Hosting hizmeti satın almak için WordPress Hosting sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
WordPress’in Popüler Olma Nedenleri ve Avantajları
- Ücretsiz ve Açık Kaynaklı: WordPress, ücretsiz olarak indirilebilir ve kullanılabilir. Ayrıca, WordPress’in kodu açık kaynaklıdır, bu da geliştiricilerin kodunu incelemesine ve kendi ihtiyaçlarına göre uyarlamasına olanak tanır.
Açık kaynak kodlu yazılımlar hakkında detaylı bilgi için Açık Kaynak Kodlu Yazılım (AKKY) Nedir? yazımızı incelemenizi öneririm. - Kolay Kullanım: WordPress, web sitesi oluşturmak isteyen fakat kodlama bilgisi olmayan kişiler için üretilmiştir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması sayesinde sadece biraz arayüzde dolaşarak kolaylıkla internet siteleri oluşturulabilir.
- Esneklik: Her türden web sitesi için kullanılabilecek bir platformdur. Bloglar, e-ticaret siteleri, kurumsal web siteleri, tanıtım içerikli siteler ve daha fazla türde web sitesi oluşturabilirsiniz.
- Özelleştirme: Tema ve eklentiler aracılığıyla web sitenizi kolayca özelleştirebilirsiniz. Bu sayede ihtiyaçlarınıza göre tema ve eklentiler seçerek hayal ettiğiniz web sitelerini oluşturabilirsiniz.
- Güvenlik: WordPress düzenli olarak güvenlik ve performans iyileştirmeleri için güncellemeler alır. Bu sayede güvenlik tehditlerine karşı internet sitenizin korunmasına yardımcı olur
- Çoklu Dil Desteği: Türkçe dahil 100’den fazla dile desteği bulunur.
- İçerik Yönetim Araçları: Yazılar, sayfalar, video, fotoğraf gibi bir çok dosyayı yönetmek için güçlü araçlara sahiptir. Örnek vermek gerekirse Microsoft Word kullanır gibi kolayca yazı yazabilir ve bilgisayarınızda bulunan bir resim dosyasını yazı içerisine sürükleyerek içerisine aktarabilirsiniz.
- SEO Desteği: Web sitelerinizin Google, Yandex gibi arama motorları tarafından daha iyi sıralanması için özel olarak geliştirilmiştir. Ek olarak SEO eklentileriyle arama sıralaması performansınızı artırmanız da mümkündür.
- Topluluk Desteği: WordPress, global olarak büyük ve aktif şekilde iletişimde olan bir topluluğa sahiptir. Bu sayede alınan hatalar ve aklınıza takılan sorular hakkında ufak bir araştırma yaparak çözüme ulaşabilirsiniz.
WordPress’in Dezavantajları Var Mı? Varsa Nelerdir?
WordPress, dünyanın en popüler web sitesi oluşturma platformlarından biridir. Ancak, her platform gibi WordPress’in de dezavantajları vardır. Bunlardan bazıları:
- Güvenlik Riski: WordPress, açık kaynaklı bir platformdur ve bu nedenle, kötü amaçlı kodlar ve güvenlik açıkları için potansiyel bir hedeftir. Sitenizi güvenli tutmak için güncellemeleri düzenli olarak yüklemek ve güçlü bir şifre kullanmak gibi güvenlik önlemleri almak önemlidir.
WordPress’te güvenliğinizi artırabilecek tavsiyelerimizi incelemek isterseniz WordPress’te Güvenliği Arttıran 8 Tavsiye yazımızı okuyabilirsiniz. - Performans Sorunu: WordPress siteleri, birçok tema ve eklenti eklendiğinde yavaşlayabilir. Sitenizin performansını iyileştirmek için, yalnızca ihtiyacınız olan temaları ve eklentileri yüklediğinize emin olmanızı ve düzenli olarak güncellemeleri takip etmenizi öneririm.
- Eklenti ve Tema Güncellemelerinde Alınan Hatalar: WordPress eklentileri ve temaları sürekli olarak yeni güncellemeler alır. Tabii ki bazen bu güncellemeler yapılırken çok nadirde olsa sunucu veya yazılım tabanlı hatalarla karşılaşılabiliyor. Bu hatalar internet sitenize erişimde sorunlar yaratabilir veya veri kayıplarıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle güncelleme yapmadan önce internet sitenizi yedeklemeniz önemlidir.
WordPress’in Tarihçesi
WordPress, Amerikalı blog yazarı Matt Mullenweg ve İngiliz blog yazarı Mike Little tarafından 2003 yılında geliştirildi.
WordPress’in doğuşu 2001 yılında Michel Valdrighi tarafından geliştirilen B2/Cafelog adındaki blog aracına dayanmaktadır. B2/Cafelog açık kaynaklı, PHP ve MySQL kullanılarak geliştirilmiş ve o dönemin geleneksel blog araçlarının tüm özelliklerine (dosya yönetimi, kullanıcı izinleri, W3C standartlarına uygunluk, gelişmiş bir ön yüz tasarımı) sahipti. WordPress’in kurucularından Matt Mullenweng tatil fotoğraflarını yayınlamak için bir araç ararken B2/Cafelog ile karşılaştı ve kullanmaya başladı.
Ocak 2003
B2/Cafelog kısa bir süre sonra daha fazla geliştirilmeyeceğine karar verdi. Matt Mulleweng’se 24 Ocak 2003 tarihinde B2/Cafelog aracını güncel hale getirmek ve blog yazma ihtiyaçlarını karşılamak adına kaynak kodlarını kopyalayarak geliştirmeye devam etmek istediğini açıklayan bir blog yazısı paylaştı.
1 gün sonrasında WordPress’in diğer kurucusu olan Mike Little, “Eğer b2’yi fork etmeyi ciddi olarak düşünüyorsan, katkıda bulunabilirim. Toplulukta bu konuda ilgisi olan bir veya iki kişi olduğundan eminim. Belki de bir fork önerisinde bulunmak için B2 forumuna bir gönderi yapmak iyi bir başlangıç noktası olabilir.” şeklinde bir yorum yaptı.
Matt Mulleweng’in blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz: the-blogging-software-dilemma
Nisan 2003
1 Nisan 2003’teyse Matt Mullenweng, Sourceforge’da düzenlemek için fork (Fork, bir yazılımın kaynak kodunu kopyalayıp yeni bir proje olarak başlatmaktır.) oluşturdu. Oluşturulan fork’a Matt’in arkadaşı Christine Selleck Tremoulet‘in önerdiği WordPress ismi verildi. Genel hedefi WordPress’in hiç PHP veya MySQL hakkında tecrübesi ve bilgisi olmayan insanlar için basit bir hale getirmekti. Bu nedenle Hem Matt hem de Mike standartlara uygunluğa büyük önem vererek projeyi geliştirmeye önem gösterdi.
6 Nisan 2023 tarihindeyse geliştirme günlüğü paylaşılma amacıyla wordpress.org yayın hayatına başladı.
Mayıs 2003
B2 tarafında hala sessizlik sürüyordu ta ki 23 Mayıs 2003 tarihine kadar. B2’nin kurucusu Michel Valdrighi tarafından WordPress’in resmi bir B2 branch’i olduğunu duyurdu. 27 Mayıs 2003 tarihindeyse WordPress’in ilk versiyonu olan 0.7 yayınlandı. Zamanla WordPress bloguna ziyaretler artmaya başladı hatta günde 12.000 – 15.000 arasında ziyaretçiye ulaştı. Tabii ki ziyaretçilerin internet sitesini ziyaret amacı WordPress’e geçiş yapmak değil yeni gelen güncellemeler ve geliştirmeleri nasıl yaptıklarını öğrenmekti. Bu nedenle bekledikleri reklam verecek topluluğa henüz ulaşılamadı.
Aralık 2003
2003 yılının sonlarında topluluğa Cisco System’den Ryan Boren adında ki bir yazılımcı katıldı. Greymatter üzerinden blog yazılarını paylaşan Ryan, WordPress’in kullanımını ve CSS yapısını beğendi ve Greymatter’dan WordPress’e taşıma aracını kodladı. Bu süreç sonrasında WordPress projesinin gelişiminde katkılarına devam etti. Katkılarından biriyse WordPress’in en önemli özelliklerinden olan plugin system (eklenti sistemi) oldu. Diğer katkısıysa WordPress’in globalleşmesi için dikkat çekici özellikleri geliştirmesiydi.
Ocak 2004
2004’ün Ocak ayında NuclearMoose (Craig Hartel) adlı bir üye tarafından topluluğa World Domination 🙂 adında bir forum başlığı oluşturdu ve topluluğun nereli olduğunu sordu. Japonya, Hindistan, Belçika, Çin, İsveç, Kanada gibi bir çok ülkeden WordPress üyeleri olduğu ortaya çıktı.
Forum başlığına buradan ulaşabilirsiniz: World Domination 🙂
Dünyanın her yerinden WordPress kullanımı yaygınlaştığı için Aralık 2003 tarihinde Japonca WordPress sitesi oluşturulmuştu. Fakat tam olarak WordPress yerelleştirilememişti. Topluluk üyeleri WordPress’in her ülkede yerelleşebilmesi için çalışmalarına başladı. İlk adım Japonya’dan Otsukare adında bir topluluk üyesiyle atıldı. Otsukare İngilizce bilmeyen kullanıcılar için çoklu dil desteği sağlayacak bir dil dosyası oluşturdu. Fakat bu dil dosyası sadece Japonca olarak düzenlenmişti. Sonrasında Fransa ve Norveççe gibi dillere de WordPress çevirileri başladı.
Mayıs 2004
13 Mayıs 2004 yılında WordPress’in en büyük rakibi Movable Type lisansında bir değişikliğe gitti. Bu değişiklik sadece Movable Type’ın kullanılması için değil her yeni gelen ek kurulumlar için de ödeme yapmasını içeriyordu. Kullanıcılar bu durumdan rahatsızlık duyup WordPress’e geçiş yapmaya başladı. Bu geçiş sürecinin hızlanabilmesi ve kolaylaştırılabilmesi için topluluk üyeleri eski Movable Type kullanıcılarına yardımcı oldu. Bu durum sonrasında WordPress, Nisan ayında 8,670 indirmeye sahipken Mayıs ayında bu sayıyı ikiye katlayarak 19,400 indirmeye ulaştı.
WordPress’in başlangıç hikayesi bu şekildeydi, her yeni gelen güncellemeyle kendini geliştirerek günümüzde en çok kullanılan platformlar arasında yerini aldı.
WordPress’in hikayesini detayına buradan ulaşabilirsiniz: WordPress: Chapter 3