Nedir? Nasıl? Yazılım Pratikleri

Web Tasarım İlkeleri

Bir web sitesi için ilk göze çarpan şey tasarımıdır. Web sitenize giren her ziyaretçi, ilk olarak tasarımınızla ilgilenilir. Site her ne kadar hızlı ve işlevsel olsa da kötü bir tasarım onu değersiz hale getirebilir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken bir takım web tasarım ilkeleri var. Bu ilkeleri bildiğiniz takdirde, harika projeler tasarlamanız daha kolay hale gelecek.

1) Renkler

Web tasarımında renk seçimi son derece önemlidir. Sadece siz seviyorsunuz diye bir rengi seçmeniz yanlış olur. Renkli bir web sitesi demek, tüm farklı renkleri kullanmanız veya temanız için tek bir renk seçmeniz anlamına gelmiyor. Renkleri seçerken ne hissettirdiğini de önemsemelisiniz.


Kırmızı
Kırmızı genellikle aşk, enerji ve tutkuyu hatırlatır. Renk skalasındaki en güçlü ve parlak olan renktir. Kırmızı bir tema, çoğunlukla e-ticaret, eğlence ve moda sitelerinde kullanılıyor. Ancak çok fazla kırmızı renk kulanmanız, tasarımınız üzerinde olumsuz bir izlenim yaratır. Ayrıca doğayla ilgili bir web sitesine sahipseniz, kırmızıdan uzak durmalısınız.

Sarı
Sarı renk mutluluk, zeka ve dikkat için kullanılır. Ancak sarıyı kullanırken son derece dikkatli olmalısınız. Zira arka planınızda parlak sarı renk kullanmanız, ziyaretçilerinizin gözlerini yorabilir. Sarı renk başlıklar, logo ve butonlar için iyidir. Kısacası, web sitenizde fazla zaman harcanması gerekiyorsa, sarı renkten uzak durmalısınız.

Yeşil
Yeşil renk tazelik, güven ve büyüme ile ilgilidir. Web sitenizde organik ürünlere yer verecekseniz ya da beslenme üzerine bir site hazırlayacaksanız, yeşil renk tam size göredir. Ürünlerinizin tazeliğini dijital olarak aktarmanızın yolu yeşil renkli tema kullanmanızdır. Gıda ve doğa ile ilgili projeleriniz için gönül rahatlığıyla yeşil rengi kullanabilirsiniz.

Mavi
Huzur, güven ve istikrarın rengi mavidir. Kripto para ve finans şirketleri bu nedenle mavi rengi çok kullanır. Bazı sosyal medya platformlarının da mavi temayı tercih etmesinin sebebi kullanıcılarının bilgilerinin güvende olduğunu hissettirmek istemesidir.

Mor
Mor renk zenginlik, kadın ve kraliyet rengidir. Kadınları hedefleyen bir web siteniz varsa, mor kullanabilirsiniz.
Kısacası web sitenizde vermek istediğiniz mesaja göre doğru tema rengini seçmeniz gereklidir. Temanızda ek bir renk kullanmak zorunda değilsiniz. Adobe Color ya da Color Hunt gibi uygulamalardan yardım alarak doğru renk kombinasyonunu bulabilirsiniz.

2) Yazı Tipi

Tipografi, yani kullandığınız yazı tipi de web sitenizin önemli bir parçasıdır. Yazı tipiniz konusunda yanlış seçim yapmanız, olumsuz kullanıcı deneyimi ile sonuçlanacaktır. Özellikle sitenizde okunma içerikleri varsa, yazı tipini seçerken dikkatli olmalısınız.

Yazı tipinizi seçerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de ikiden fazla farklı yazı tipi seçmemenizdir. Comic sans, curlz, viner, kriten ve papyrus isimli yazı tiplerini seçmekten kaçınmalısınız. Çünkü bu yazı tipleri eğlence amacıyla üretilmiştir.

Hangi yazı tipini seçmeniz gerektiği konusunda kafanız karıştıysa CSS Font Stack’ten yardım alabilirsiniz.

3) Kullanıcı Arayüzü (UI)

Şimdi sıra kullanıcı arayüzü tasarımına geldi. Kullanıcı arayüzü, web sitenizi nasıl kullandığınız ve düzenlediğinizle ilgili bir alandır. Kullanıcı arayüzünün hiyerarşi, yerleşim, hizalama, boş alan ve kitle olarak adlandırılan beş faktörü vardır. Şimdi bu faktörleri yakından inceleyelim…

  • Hiyerarşi
    Sitenizi ziyaret eden her kişinin metnin tamamını okuyacak vakti olmayabilir. Bu nedenle önemli bilgiler önde olacak şekilde bir hiyerarşi oluşturmanız gerekir. Kullanıcıları çekmek için renk hiyerarşisi de kullanabilirsiniz. Yani önemli kısımları farklı renklerde göstererek kullanıcının davranışını yönlendirebilirsiniz.
  • Yerleşim
    Web sitenizin düzeni, yerleşimdir. Sitenizde her şeyi aynı yere koymamaya özen gösterin. Materyalleri farklı parçalara ayırın. Metinleriniz çok fazlaysa, her satırı 60 karakterle sınırlayın.
  • Hizalama
    Hizalama, web sayfanızdaki bir öğenin, diğer öğelerle olan konumuyla ilgilidir. Web sitenizde öğelerin düzgün hizalanmasına dikkat edin.
  • Boş Alan
    Boş alan, sayfanızdaki öğelerin aralarındaki boşluktur. Bu boşluklar, sitenizin ‘nefes almasını’ sağlar. İç içe geçmiş öğelerin bulunduğu bir web sitesi pek de kullanıcı dostu değildir.
  • Kitle
    Web sitenizin kitlesi de bir arayüz öğesidir. Örneğin YouTube ve YouTube Kids’in arayüzleri arasında fark vardır. Tüm oyun sitelerinin arayüzü birbirinden farklıdır. Bunlar hep kullanıcı kitlesi baz alınarak tasarlanmıştır.

4) Kullanıcı Deneyimi (UX)

Bu noktaya kadar tasarımımızda kullanıcıyı çekmeye çalıştık. Şimdi sıra kullanıcıyı etkilemekte! Kullanıcı arayüzü, ziyaretçileri cezbeder, kullanıcı deneyimi ise ziyaretçileri rahat ettirir. Kullanıcı deneyiminde dikkat etmeniz gereken 5 nokta var. Bunlar; basitlik, tutarlılık, yazı kalıpları, platform tasarımı ve dark patterns (yanıltıcı butonlar, zorunlu üyelik sistemi, vb.) kullanımından kaçınmaktır.

  • Basitlik
    Aynı yerde birden fazla içerik barındırmanız, kullanıcıların nereye bakacağını bilememesine neden olur. İçeriğinizi düzenleyin ve azaltın. Böylece tasarımınızı biraz daha basitleştirmiş olursunuz. E-ticaret sitelerinin birçoğu basit tasarımdan oluşur.
  • Tutarlılık
    Web siteniz, çocuklar veya yaşlılar gibi teknoloji dışı bir kitleye sahipse, tutarlı bir duruşa sahip olmanız sitenizin anlaşılmasını kolaylaştırır.
  • Yazı Kalıpları
    Yazı kalıpları, kullanıcıların web sitenize nasıl baktığını belirler. Z düzeni ve F düzeni olarak ikiye ayrılır. F düzeninde önemli olan yazı sol tarafta bulunur. Z düzeninde ise hareket almak istediğiniz buton sol ortada, yazılar sol üst ve altta yer alır.
  • Platform Tasarımı
    Web sitenizi yalnızca masaüstü bilgisayarlar için oluşturamazsınız değil mi? Tasarımınızın farklı cihazların tümüne uygun (Responsive) bir tasarım olması gerektiğini unutmayın.
  • Dark Patterns
    Dark patterns eylemi, kullanıcı dostu değildir. Örneğin, bazı siteler, dark patterns modeli kullanarak kullanıcı üye olmak istemese bile onun zorla üye olmasını isteyebilir. Kısa vadede bu yöntemle fayda elde etseniz de, uzun vadede sitenizi başarısız hale getirir.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments