Nedir? Nasıl? Sunucu

NVMe VDS Nedir? Neden NVMe VDS Tercih Edilmelidir?

2022 yılı son dönemiyle birlikte, yaklaşık 1 yıldır testlerini sürdürdüğümüz süreci tamamlayarak bir yeniliğe geçiş sağladık. Bu güncelleme ile birlikte ana sayfamızda ve menümüz içerisinde bulunan sunucu sekmesi altında NVMe kelimesi görünmeye başladı. Bu makale ile birlikte NVMe SSD nedir? NVMe VDS nedir? NVMe SSD ile Sata SSD diskler arasında ki farklar nelerdir? gibi soruları yanıtladığımız makalemiz üzerinden NVMe SSD diskli yeni VDS Sanal Sunucu hizmetimizi tanıtmak istedik.

Uygun fiyatlı NVMe VDS Sanal Sunucu paketleri

NVMe SSD Nedir?

NVMe SSD, veri alışverişinde en yüksek hız ve en yüksek performans için geliştirilmiş, yeni bir depolama teknolojisidir. PCIe veriyolu üzerinden çalışarak, direkt olarak işlemci ile arasında iletişim kurulmasını sağlar. Bu sayede daha düşük gecikme süresi ile birlikte yüksek hızlara ulaşabilmektedir. Eski teknolojilerde yüksek hızlara çıkmak veri güvenliğinde sorunlar yaşatmıştı. Fakat NVMe teknolojisi sayesinde güvenli bir şekilde 1.500.000 (bir buçuk milyon) IOPS gibi hızları görebiliyoruz.

NVMe M.2 SSD ile Sata SSD Arasında ki Farklar Nelerdir?

NVMe M.2 SSD ile Sata SSD arasında en büyük farkı okuma/yazma (I/O) performansı diyebiliriz. Geleneksel SSD’ler okuma/yazma testlerinde ortalama 550 MBps değerine yaklaşabiliyorken. M.2 SSD diskler ortalama olarak okumada 7.000 MBps’ye, yazmada 6.500 MBps’ye kadar çıkabiliyor. IOPS tarafında ise aralarında ki fark daha dikkat çekici olmaya başlıyor. Geleneksel Sata SSD diskler 200.000 IOPS değerlerini görebilirken, NVMe PCIe 1.500.000 IOPS değerlerini görebiliyoruz. Özetle SSD disklerin yavaş olmadığı fakat NVMe M.2 SSD’lerin hız konusunda çığır aştığı söylenebilir.

NVMe Diskler Güvenli Midir?

NVMe disklerin, geleneksel SSD Disklerden güvenlik konusunda çok büyük farklara sahip olduğunu söyleyemeyiz. Fakat burada bu durumu değiştirecek bir unsur bulunuyor: Markalar ürünlerinde daha fazla ön plana geçebilmek için farklı teknolojiler sunuyor. Domainhizmetleri olarak kullandığımız Samsung PM serisi kurumsal NVMe SSD disklerin içerisinde bulunan FIP (Fail-in-place) teknolojisi mevcut. Premium segmentte sunulan Samsung NVMe SSD ürünlerinde asla ölmeyeceği iddia edilen bir disk yapısı mevcut. FIP öncesinde disk üzerinde olası bir çip arızasında çalışması duruyor ve içerisindeki verileri kurtarmak için çok çaba gerektiriyor veya disk tamamen öldüğü için bu verilere asla ulaşılamıyordu. FIP sonrası ise olası bir çip arızası durumunda disk çalışmaya devam ediyor! Bu kulağa çok hoş ve güven verici gelen bir özellik. Çalışmaya devam etmesinin nedeni FIP tarafında bozuk çip tespit ediliyor ve verilerde herhangi bir arıza olup olmadığı kontrol ediliyor. Sonrasında bozuk çip üzerinde çalışan veriler otomatik olarak sorunsuz çalışan çiplere taşınarak, disk çalışmasına devam ediyor. Bu sayede hizmet kesintisi yaşanmıyor.

NVMe VDS Nedir?

Enterprise M.2 NVME SSD diskli süper güçte fiziki sunucular üzerinde oluşturulan daha küçük ve birbirinden bağımsız sunuculardır. CPU, Bellek ve Disk gibi tüm donanımlar sanal olarak oluşturulur ve tanımlanır. Domainhizmetleri’nde bağlı çalıştığı ana platformlar yedeklidir böylece uptime oranı %99.8’in üzerindedir.

Bazı firmalar NVMe VDS adı altında, tam olarak bu ihtiyacı karşılamayan Hybrid NVMe desteği ile hizmetlerini sunmaktadır. Hybrid NVMe yapısında, NVMe üzerinde çalışan veri yazma işlemi bittiğinde, aynı veriler arka planda hazır bekleyen SATA veya klasik SSD disklere taşınır. Bu durum yazma işlemi için makul hızlara ulaşabilmeyi sağlasa da okuma işleminde NVMe’nin sunduğu hız ne yazık ki yakalanamamaktadır. Hangi verinin ne zaman tekrar okunmaya ihtiyaç duyacağı öngörülemediği için doğru yöntem, veriyi ihtiyaç duyulan her an yüksek hızla ziyaretçiye sunmaktan geçer. Domainhizmetleri olarak Hybrid NVMe yapısını tercih etmeyerek daha yüksek maliyetleri göze aldık ve hizmetin hakkını gerçekten verecek bir karara ulaştığımızı söyleyebilirim. Doğrusu olan, PCIe veri yolu üzerinden PM serisi Enterprise NVMe M.2 SSD’ler ile sanal sunucu hizmetini sunmaya başladık. Bu sayede hem yazma hem okuma işlemleri, zaman dilimi fark etmeksizin en yüksek performansla gerçekleşebiliyor.

NVMe VDS ile SSD VDS Arasındaki Farklar

NVMe VDS ile SSD VDS arasında ki farklar konusunda çok fazla sorular aldığımız için bu bölümü de makalemize eklemek istedim. NVMe VDS ile SSD VDS arasında topoloji olarak hiç bir fark bulunmuyor. Burada oluşan tek ve belirgin fark NVMe teknolojisinin avantajı sayesinde sunduğu veri okuma ve yazma hız performansı oluyor. Hızlı okunup yazılabilen veri sayesinde RAM üzerinde tutulacak geçici veri boyutu azalıyor ve pek tabii işlemciye iletilecek görevler de hızlı tamamlanıyor. Bu sayede NVMe VDS hizmetimizde CPU ve RAM kaynaklarınızın daha düşük seviyelerde çalışmasını sağlayıp, projelerinizin ulaşılabilecek en yüksek performansla çalışmasına yardımcı oluyor .

NVMe VDS Neden Tercih Edilir?

Genel olarak normal SSD VDS sunucuların hızları ötesinde, daha yüksek performansa ihtiyaç duyan her proje için NVMe diskli sanal sunucu paketimizi tercih etmenizi öneriyoruz. Bunlara yüksek disk kullanımı, yüksek boyutlu veritabanı ve büyük sorgulara sahip projeleri örnek verebiliriz. Bununla birlikte borsa ve muhasebe yazılımları, kişisel veya kurumsal dosya paylaşım sistemi gibi projelere sahipseniz, NVMe VDS hizmetimizin tercih edilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments