İnternet sitemizi incelerken Hosting başlığı ve altında bulunan Limitsiz Hosting, Ekonomik Hosting ve Reseller (Bayi) Hosting şeklindeki paket türlerini görmüş ve farklarını merak etmiş olabilirsiniz. Ya da internet sitesi oluşturmak için güvenli ve performanslı bir hosting hizmeti satın almak istiyorsunuz fakat hosting hizmeti konusunda detaylı bilginiz olmadığı için hangi hosting paketini seçmeniz gerektiği konusunda karar veremiyorsanız; bu makalemizde hosting satın almanızda ki tercih sürecine yardımcı olacağını düşündüğümüz Hosting Nedir ve hangi Hosting paketini seçmelisiniz sorularını yanıtlayacağız.
Uygun fiyatlı limitsiz hosting paketleri
Hosting Nedir?
Hosting bir veya birden fazla web sitesi için 7/24 aktif kalan sunucularda özel olarak kurgulanmış kesintisiz barındırma hizmetidir. Hosting hizmeti satın aldığınızda internet sitenizi veya sitelerinizi yönetmek için bir kontrol paneli kullanıcısı oluşturulup erişim bilgileri tarafınıza iletilir. İletilen erişim bilgileriyle kontrol panelinize girerek web sitenizin internet ortamında yayınlanması için ilk adımı atabilirsiniz.
Hosting Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her firmanın kendine ait bir paket yapısı ve sunucu yapılandırması olduğu için farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle hosting hizmeti satın almadan önce kullanmak istediğiniz yazılıma uygunluğunu ve hosting hizmetinin genel özelliklerini incelemenizde güzel bir başlangıç için faydalı olacaktır. Hosting hizmeti almadan önce dikkat edilmesi gerekenler hakkında temel başlıkları aşağıda sizinle paylaşıyorum.
- Hizmet Kalitesi
Öncelikle hosting hizmeti alırken firmaların teknik destek politikalarını incelemenizi ve ilgili firma hakkında yapılmış olan yorumlarını araştırmanızı öneririm. - Kullanılan İşletim Sistemleri
Kullanmak istediğiniz yazılım teknolojisine göre farklı işletim sistemlerinde uyum veya performans sorunları yaşanabilmektedir. ASP.NET ve .NET Core projesi çalıştırmak için Windows tabanlı bir hosting paketi seçmeniz gerekecektir. Eğer PHP tabanlı bir yazılımınız bulunuyorsa, PHP’nin Linux platformlara özgün üretildiğini gözönüne aldığımızdan Windows işletim sistemlerinde çok fazla güvenlik zafiyeti ve performans sorunları yaşanabiliyor. Bu nedenle PHP projeler için Linux işletim sistemli hosting hizmetlerinden yararlanmanız sizin için faydalı olacaktır. Özetle yazılımınız için uygun olan bir işletim sistemini tercih etmeniz önemlidir. Linux sunucular için hangi dağıtımın kurulu olduğu da performans açısından önemli bir etkendir. Örneğin Linux hosting sunucularımızda bu alanda başarılı olan CloudLinux OS ile çalışıyoruz. CloudLinux OS tamamen hosting sunucuları için geliştirilmiş bir dağıtım olduğu için kullanıcılarımız sunucu kaynaklarını en verimli şekilde kullanabiliyor. CageFS gibi kendini kanıtlamış önemli güvenlik katmanlarına sahiptir. - Web Server
İşletim sistemi kadar Hosting sunucularında kullanılan Web Server da önemlidir. Web Server internet sitelerinizin en yüksek performansta çalışabilmesi için sunucu kaynaklarının yönetimini sağlar. Bu konuda en çok bilinen servislere IIS, Nginix, Apache ve LiteSpeed örneklerini verebiliriz. Windows işletim sistemli sunucular için Microsoft tarafından geliştirilmiş IIS Web Server en stabil servis olduğunu belirtebilirim. Linux işletim sistemine sahip olan sunucular içinse Nginx, Apache ve LiteSpeed olarak kullanıcı sayılarında birbirleriyle rekabet halindeler. LiteSpeed Enterprise olarak ücretli bir üründür. LiteSpeed Enterprise, hosting sunucuları için üretilmiş yeni nesil bir teknoloji olduğundan Apache’den ortalama 5 kat ve Nginx’ten ortalama 2,5 kat daha hızlı olduğu için LiteSpeed Enterprise’ın bu alanda en hızlı Web Server olduğunu söyleyebiliriz. Eğer PHP tabanlı bir projeniz bulunuyorsa kesinlikle LiteSpeed destekli bir hosting hizmeti almanızı öneririm. - Kontrol Paneli
Hosting sunucularında kullanılan kontrol panelleri hem kullanıcı deneyimi hem taşıdığı özellikler hem de güvenlik konusunda büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle hosting tercihinizi bilinen kontrol panellerini destekleyen firmalar ile çalışmanızı öneririz. Domainhizmetleri olarak kontrol panelleri arasında en bilindik olan Linux sunucularımız için cPanel, Windows sunucularımız için Plesk Panel kontrol panellerini yönetim için sağlıyoruz. - Kullanılan Disk Türü
Web hosting sunucuları paylaşımlı yapıda olduğu için kullanılan tüm donanımların en yüksek performansta çalışması gerekiyor. Bu nedenle eski bir teknolojiye sahip olan HDD ve normal SSD diskler yerine daha yüksek performanslı tamamen sunucular için oluşturulmuş Enterprise SSD ve Enterprise SAS SSD diskler kullanan hosting firmalarını tercih etmenizi öneririm. - Güvenlik
İnternet sitelerinizin barındığı sunucuların performansı kadar arka planda güvenliği de çok büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle hosting hizmeti alırken arka planda aldıkları güvenlik sertifikalarına, sunucular içerisinde aktif olan işletim sisteminin, yazılımların ve eklentilerin düzenli olarak güncel olduğundan emin olmalısınız. İnternet üzerinden iletişim kuran tüm cihazların dışarıdan gelen saldırılara maruz kalması olası bir durumdur fakat arka planda yapılmış güvenlik duvarı kurguları ve DDoS korumaları sayesinde bu saldırılar sunucu üzerinde hiç yavaşlık bile yaşatmadan önlenebiliyor. Hosting tercihi yaparken DDoS koruması desteği sunan ve sunucuların sürekliliğine önem veren firmaları tercih etmeniz önemlidir. Ek olarak bizim gibi güvenlik konusuna çok fazla önem veriyorsanız, hosting hizmeti alacağınız firmanın ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sertifikası bulunuyor mu, sorabilir ve inceleyebilirsiniz.Tüm servislerimizde DDoS saldırılarına karşı TTDDoS, Anti-DDoS ve Voxility servislerini kullanarak saldırı iç ağımıza ulaşmadan koruma sağlıyoruz. Bununla birlikte sunucu koruması dışında cPanel web hosting paketlerimizin tümünde yazılımlarınızın içerisinde zafiyet yaşatabilecek dosyaların tespiti için Imunify360 kullanıyoruz. Bununla birlikte geliştirmiş olduğumuz ModSecurity kuralları sayesinde bilinen tüm saldırılara karşı koruma sağlarken kapsamlı yapay zeka algoritmasına sahip olan sistemimiz sayesinde Zero Day güvenlik açıklarını da en hızlı şekilde tespit ederek yaşanabilecek büyük zafiyetleri engelliyoruz. Plesk Panel içerisinde ise kendi kurgulamış olduğumuz alt yapı sayesinde güvenli bir şekilde internet sitelerinizi rahatlıkla yayınlayabilirsiniz. - Yedekleme Desteği
İnternet siteniz üzerinde güncelleme yaparken verilerinizde bozulmalar yaşanabilir eğer kendiniz bir yedek almamışsanız ve yaşanılan sorunu çözemiyorsanız büyük bir kaos yaşanabilir. Bu nedenle yedekleme hizmeti sunan firmaları tercih etmenizi öneririm. Domainhizmetleri olarak yedeklerinizi sizin yönetmenizi sağlayan JetBackup çözümünü sunuyoruz.
- Ücretsiz SSL Desteği
Günümüzde internet sitenizin güvenli olarak açılması ziyaretçiler için çok önemli bir unsurdur. İnternet sitenize giriş yapıldığında tarayıcılar tarafından bu internet sitesi güvenli değil şeklinde bir uyarı ziyaretçilerinizin güvenini zedeleyebilir. Birden fazla internet siteniz bulunuyorsa ve genel olarak aslında SSL sertifikasına ihtiyaç duymuyorsanız çoğu firmada ücretli olarak sunulan SSL sertifikasını, ücretsiz olarak desteği sağlayan firmaları tercih edebilirsiniz. Domainhizmetleri olarak ücretsiz Let’s Encrypt kurulum ve yönetim desteği sağlamaktayız.
Hosting Paketleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hosting paketleri işletim sistemi, disk alanı, site barındırma sayısı, veritabanı oluşturma sayısı, CPU ve RAM kaynakları, INOD limitleri ile çeşitli kullanım alanları için özel olarak oluşturulur ve fiyatları da buna göre belirlenir. Paketler sayesinde ihtiyacınızdan daha yüksek kaynaklar kullanmaya zorunda bırakılmadan daha uygun fiyatlı şekilde hosting hizmeti satın alabiliyorsunuz. Sadece tanıtım için oluşturduğunuz HTML, CSS tabanlı 120 MB boyutunda bir adet internet siteniz bulunuyorsa ve çokta ziyaretçiniz yoksa 256 MB disk alanı, 1/2 Core CPU, 512 MB RAM kaynakları sizin için yeterli olacaktır. Bu durumda kendi paketlerimiz üzerinden örnek verirsek en uygun paketimiz olan Ekonomik Mini 1’i tercih edebilirsiniz. Ekonomik ve Limitsiz Paketlerimiz genel olarak kaynak kullanımlarınıza özel olarak seçilmesi gereken paketlerdir. Bayi Paketlerimiz ise birden fazla internet sitesinin kontrolüne sahip olan kullanıcılarımız için uygun bir yapıdır. Bayi paketlerimizde her eklenen internet sitesi için ayrı ayrı 2 Core CPU ve 2 GB RAM kaynağı ayrılır. Bu farklar paket yapılarımızı oluşturur. Eğer aklınıza takılan herhangi bir soru bulunuyorsa Domainhizmetleri İletişim Sayfası içerisinde bulunan iletişim bilgilerimiz üzerinden dilediğiniz zaman bizlere ulaşabilirsiniz.
Hangi Hosting Paketini Seçmelisiniz?
Hosting paketleri arasındaki farklar başlığı altında temel olarak örnek vermiştim fakat ne kadar kaynak kullanacağınız konusunda net bir bilginiz bulunmuyor olabilir. Müşterilerimiz ile görüşmelerim sonucunda edinmiş olduğum tecrübelerimle hosting paketlerimizin kullanım tarzlarına göre satış temsilcisi ile görüşerek hangi hosting paketinin sizin kullanımınıza uygun olduğu konusunda fikir edinebilirsiniz.
Ekonomik Mini 1 ve Ekonomik Mini 2 Paketlerimiz
Genel kullanım amacı öğrencilerin ödevleri için veya sadece içerisinde birkaç resim bulunduran tanıtım sitesi paylaşmak için hosting hizmeti almak isteyen kullanıcılarımızın tercih ettiği paketlerdir.
Ekonomik Mini 3 Paketimiz
Birden fazla sayfaya sahip ve içerisinde birden çok resim barındıran temel internet siteleri için uygun fiyatlı olduğu için tercih ediliyor.
Limitsiz Başlangıç ve Plus Paketlerimiz
Bir veya birden fazla internet sitesi bulunan, bu internet sitelerinde de çok fazla içeriği bulunmayan genel olarak WordPress tabanlı projeler için tercih ediliyor. Windows tarafında ise tanımlanabilecek veri tabanı sayısı, CPU ve RAM kaynakları göz önüne alınarak başlangıç tabanlı projeler için tercih edilebiliyor.
Limitsiz Avantaj Paketimiz
Limitsiz disk alanı ve Limitsiz SSD Disk alanı sayesinde genelde çok fazla CPU ve RAM kaynaklarına sahip olmayan projelerin yayınlanması veya başlangıç seviyesinde blog sitesi olan veya oluşturmak isteyen kullanıcılarımız tercih ediyor.
Limitsiz Paketimiz
Genel olarak başlangıç seviyesinde bulunan e-ticaret siteleri ve orta derecede bulunan blog siteleri ve ortalama günlük 1000-10000 arasında ziyaretçiye sahip olan internet sitesi için en çok tercih edilen paketimizdir.
Reseller (Bayi) Hosting Paketlerimiz
Reseller (Bayi) paketlerimiz için tek fark hesap barındırma limitidir. Paket tercihinde kaç adet internet sitesi barındıracağınızı belirleyip sizler için uygun olan paketi tercih edebilirsiniz. Reklam ajansları, freelance çalışan webmasterlar veya birden çok farklı firmanın internet sitesinin yönetimine sahip olan ve her internet sitesine özel cPanel kullanıcısı oluşturmak isteyen kullanıcılarımızın tercih ettiği paketlerdir.
Hosting Fiyatları Neden Farklılık Gösterir?
İnternet siteleri üzerinde araştırma yaparken aynı CPU, RAM ve Disk kaynaklarına sahip olan hosting paketlerinin firmalar arasında farklı ücretlendirmeleri bulunduğunu görmüş olabilirsiniz. Bu durum sunucuların çalışma sürekliliği için yapılan operasyon maliyetleri, arka planda kullanılan işletim sistemi, kontrol panelleri, yazılımlar ve eklentiler için oluşan lisans maliyetleri ve Datacenter içerisinde barındırma ve elektrik ücretleri hesaplanarak ana ücret belirleniyor. Sonrasında firmaların kendi kar politikalarına göre tam ücretler belirleniyor. Bu süreçte çok pahalı olan iyidir veya çok ucuz olan az kar politikası ile çalışıyordur şeklinde düşünmenizi önermem. Domainhizmetleri olarak önceliğimiz minimum kar politikası, maksimum sürdürülebilirlik ve iş geliştirme yönünde fiyatlarımızı belirliyoruz. Bu nedenle yukarıda iletmiş olduğum konu başlıklarını inceleyerek kullanacağınız yazılıma göre bütçenize en uygun hosting hizmetini tercih edebilirsiniz.