Sunucu yönetimi konusunda tecrübesi olmayanlar için internet sitesini yayına almak karmaşık bir süreçtir. Web sunucuları (Örneğin; Litespeed, Nginx, IIS, Apache), DNS hizmetleri (Örneğin; Bind, PowerDNS), FTP servisleri (Örneğin; PureFTPd, Vsftpd) ve Veritabanı servisleri (Örneğin; MySQL, Mariadb, MongoDB) gibi bir dizi teknik terim, çoğu kullanıcı için kafa karıştırıcı olabilir. İşte tam da bu noktada, ihtiyaç duyulan servisleri içerisinde barındıran kontrol panelleri devreye girer ve yönetim sürecini basitleştirir.
Bu yazımda sizlere en popüler kontrol panellerinden biri olan cPanel’in ne olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlatacağım.
Uygun fiyatlı cPanel Kontrol Paneline sahip Hosting paketlerimizi görmek için buraya tıklayıncPanel Nedir?
cPanel, bir internet sitesinin yayınlandığı barındırma hizmetini rahatça yönetilmesini sağlayan Linux tabanlı bir kontrol panelidir.
Tabii ki popüler olmasının sebeplerinden biriyse basit ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasıdır. Teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar bile sadece biraz kontrol paneli içerisinde dolaşarak, Domain yönetimi (Ekleme, Silme), Dosya ve klasörlerinin yönetimi, dosyalarını hosting hizmeti içerisine yükleyebilmek için FTP hesabı oluşturulması, Veritabanı yönetimi gibi bir çok karmaşık olabilecek işlemi basit bir şekilde yönetebilir.
cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır?
Hosting hizmetiniz aktif olduktan sonra sistemde kayıtlı e-posta adresinize cPanel erişim bilgileriniz iletilecektir. Fakat cPanel giriş sayfanıza ulaşabileceğiniz örnek kullanımları paylaşıyorum.
Eğer internet sitenizde SSL sertifikası henüz aktif edilmemişse yani HTTP üzerinden bağlantı kuruluyorsa sitenizin sonuna :2082 eklemeniz yeterlidir. SSL sertifikasının kurulumunu yapmış ve HTTPS üzerinden internet sitenize erişebiliyorsanız sitenizin sonuna :2083 yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım:
- http://domainadresiniz.com:2082
- https://domainadresiniz.com:2083
Size uygun olan URL adresine eriştiğinizde cPanel Giriş sayfasına yönleneceksiniz.
cPanel kullanıcı adı ve parolanızı yazıp Log in (Oturum aç) butonuna tıklayarak cPanel’e giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra hosting hizmetinizle ilgili genel bilgiler, istatistikler ve başlık başlık ayrılmış araçlar karşılaşacaksınız.
cPanel Nasıl Kullanılır?
Sizlere, içerisindeki başlangıç düzeyinde ihtiyaç duyabileceğiniz araçların nasıl kullanabileceğinizi anlatmak için hadi bu bölümleri inceleyelim.
E-Posta Bölümü
cPanel üzerinde E-postalarınızın kontrolü ve yönetimi için ihtiyacınız olan tüm araçlar burada bulunuyor. Başlangıç düzeyinde en çok kullanılan araçlar E-posta Hesapları ve İleticiler olduğunu söyleyebilirim. Aşağıda bu araçların özelliklerini ve nasıl kullanılabildiğini paylaşıyorum:
E-posta Hesapları
E-posta hesaplarını eklemek, yönetmek ve silmek için E-posta Hesapları seçeneğini kullanabilirsiniz. Örneğin e-posta hesabı oluşturmak için +Oluştur butonuna tıklayabilir ve e-posta oluşturma sayfasına ulaşabilirsiniz.
İleticiler
Gelen bir e-postanın kopyasını başka bir adrese gönderebilmenize yardımcı olur. Örneğin info isimli e-posta adresinize gelen maillerin kendinize de yönlendirilmesini isterseniz İletici Ekle butonuna tıklayarak açılan sayfadan aşağıda paylaştığım ekran görüntüsünde olduğu gibi kural ekleyebilirsiniz.
Dosyalar Bölümü
cPanel üzerinden dosya yönetimini gerçekleştirmeniz için ihtiyaç duyduğunuz tüm araçlar bu sayfada bulunuyor. Başlangıç düzeyinde en çok kullanılan araçlarsa Dosya Yöneticisi, FTP Hesapları ve JetBackup olduğunu söyleyebilirim. Aşağıda bu araçların özelliklerini ve nasıl kullanılabildiğini paylaşıyorum:
Dosya Yöneticisi
Dosya Yöneticisi butonuna tıkladığınızda, Web sitenizin tüm klasörlerinin ve dosyalarının listelendiği sayfaya yönlendirilirsiniz. Kolay bir şekilde dosyalarınızı yönetmek ve düzenlemek için FTP kullanmak yerine Dosya Yöneticisini kullanabilirsiniz. Örneğin bir yapım aşaması sayfası oluşturdunuz ve internet sitenize bu sayfayı yüklemek istiyorsunuz. Henüz cPanel üzerinden farklı bir domain adresini eklemediğinizi varsayarsak public_html klasörü içerisindeyken Yükle butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Açılan sayfada ilgili dosyayı Dosya Seç butonuyla bulup seçebilir veya sürükle bırak yöntemiyle hosting hizmetiniz içerisine yükleyebilirsiniz.
FTP Hesapları
Hosting hizmetiniz ilk oluşturulurken cPanel kullanıcı adı ve şifrenizle FTP bağlantısı kurulabiliyor. Bazen dosyalara ulaşmak veya yüklemek için cPanel bilgilerinizi vermek istemeyebilirsiniz. Ya da yüksek boyutlu dosyaları aktarmak için FTP kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bu bölümden FTP hesaplarınızı oluşturabilirsiniz.
Jetbackup
Jetbackup, cPanel için özel olarak geliştirilen, gelişmiş yedekleme ve geri yükleme yönetim aracıdır.
Veritabanları Bölümü
Veritabanlarınızı oluşturmak, görüntülemek ve yönetmek için bu bölümdeki araçları kullanabilirsiniz.
Etki Alanları Bölümü
cPanel içerisinde domain adreslerinizi ekleme, silme, yönlendirme, DNS yönetimi gibi tüm işlemleri bu bölümden yapabilirsiniz. Bu bölümde en çok kullanılan araçlar, Site Yayımlayıcısı, Etki Alanları, Yeniden Yönlendirmeler ve Zone Editor olduğunu söyleyebilirim. Aşağıda bu araçların özelliklerini ve nasıl kullanılabildiğini paylaşıyorum:
Site Yayımlayıcısı
Site Yayımlayıcısı, içerisinde bir çok hazır web sitesi şablonuna sahiptir. Bu özellik sayesinde kod yazmadan, sizin veya firmanızın adı, yaptığınız işleri kısa bir şekilde açıklanmasını, adresiniz, iletişim bilgileriniz, sosyal medya hesaplarınız gibi bir çok bilgiyi paylaşabileceğiniz bir web sitesine sahip olabilirsiniz.
Etki Alanları
Alan adlarınızı görüntüleyebildiğiniz, yeni alan adları ve subdomainler ekleyebildiğiniz, silebildiğiniz sayfadır.
Yeniden Yönlendirmeler
cPanel içerisinde ekli olan tüm veya özel bir domain adresini farklı bir adrese ya da dizine otomatik yönlendirme yapabileceğiniz sayfadır. Örneğin:
domainadresiniz.com yazıldığında domainhizmetleri.com domain adresine otomatik yönlendirme yapabilirsiniz.
Ya da bir yapım aşaması sayfası oluşturdunuz ve, domainadresiniz.com adresine girildiğinde otomatik olarak domainadresiniz.com/yapimasamasi sayfasına yönlendirme yapabilirsiniz.
Zone Editor
Zone Editor, domain adreslerinizin DNS‘lerini görüntüleyebileceğiniz ve yönetebileceğiniz alandır.
Örneğin; bir subdomain adresinizin farklı bir sunucuda çalışması gerekiyor. Bunun için DNS Zone içerisindeki subdomain adresinize özel A kaydı oluşturabilirsiniz.
Metrik Bölümü
Metrik, İnternet sitelerinizin ziyaretçi istatistiklerini, son ziyaretçilerinizle ilgili ayrıntılı bilgileri (hangi sayfaya giriş yapmış, ziyaretçi IP adresi, Aldığı sunucu yanıtı, vb.), hosting hizmetinizin kaynak kullanımları gibi bir çok istatistiği görebileceğiniz araçlara sahip alandır.
Güvenlik Bölümü
Güvenlik bölümünde web sitelerinizin güvenliğini artırmasına yardımcı olan bazı araçlar bulunuyor. Başlangıç düzeyinde olan kullanıcılar için bu bölümde en çok kullanılan araçlar Lets Encrypt SSL ve Imunify360 olduğunu paylaşabilirim. Aşağıda bu araçların özelliklerini ve nasıl kullanılabildiğini paylaşıyorum:
Lets Encrypt SSL
Lets Encrypt internet sitelerinize ücretsiz SSL sertifikası sunan popüler bir araçtır. Lets Encrypt sayesinde internet sitenizde SSL bulunmadığı için alınan güvenli değil hatasından kurtulabilirsiniz.
Imunify360
Imunify 360, web sitelerinin zararlı ve zafiyetli yazılımları, kötü niyetli trafikleri, Brute Force yani şifre deneme saldırıları gibi bir çok güvenlik tehditlerine karşı korumak için kullanılan bir araçtır.
Yazılım Bölümü
Yazılım bölümünden, WordPress Toolkit‘e ulaşabilir, PHP versiyonunuzu değiştirmek için MultiPHP Yöneticisini kullanabilirsiniz. Aşağıda WordPress Toolkit ve MultiPHP araçlarının özelliklerini paylaşıyorum. Softaculous Apps Installer için detaylı bilgileri Softaculous Hızlı Script Kurulumu bölümünde paylaşacağım.
WordPress
WordPress Yönetimi aracı sayesinde otomatik WordPress projeleri oluşturabilir ve önceden manuel olarak veya otomatik olarak kurduğunuz tüm WordPress projelerini tek bir yerden yönetebilirsiniz. Örneğin, WordPress Admin paneline şifre girmeden, otomatik giriş yapabilir, site başlığını güncelleyebilir, WordPres Core güncellemesini, WordPress kullanıcı yönetimini (Kullanıcı parolasını değiştirme ve yeni kullanıcı ekleme işlemleri), Eklenti, Tema ve WordPress Core için otomatik güncelleme ayarlarını yönetebilirsiniz.
MultiPHP Yöneticisi
MultiPHP Yöneticisi, cPanel içerisinde ekli olan domain adreslerinizin PHP versiyonunu değiştirebilmeniz için kullanılan popüler bir araçtır.
Softaculous Hızlı Script Kurulumu Bölümü
Softaculous, WordPress, OpenCart, Drupal gibi 400’den fazla popüler scripti otomatik olarak kurmanıza yardımcı bir araçtır. Scriptler’in kurulumunu basitleştirmek için veritabanı, dizin oluşturma, kullanıcı oluşturma gibi işlemleri otomatik olarak gerçekleştirme yeteneğiyle hızlı ve kolay bir şekilde internet sitenizin kurulumu için ilk adımı atabilirsiniz.
Eğer dijital dünyaya ilk adımınızı atıyor veya güvenli, hızlı ve stabil bir hosting hizmeti arıyorsanız, bu süreçte sizlere yardımcı olabilmemiz adına 0850 885 2552 hattımız üzerinden veya canlı sohbet üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz en uygun paketi belirlemekten ve aklınıza takılan soruları cevaplamaktan mutluluk duyarız. İletişim bilgilerimize buradan ulaşabilirsiniz: İletişim